Lineke Kwikkers

nl Dutch en English fr French de German pl Polish

Acryl
Acrylverf is een synthetische verfsoort, milieuvriendelijk met als bindmiddel vloeibare acryl-kunsthars. Deze verf is sneldrogend en zorgt voor het behoud van de felle kleuren.
De verf werd voor het eerst gebruikt in de jaren veertig, waarin de belangrijkste eigenschappen van olieverf en aquarel zijn samengebracht. De verf kan worden gebruikt voor het creëren van diverse effecten, variërend van uiterst dunne verflaagjes tot dik opgelegd kwastwerk.
Acrylverf hecht op bijna elke ondergrond. Dat is het grote voordeel. Toch is het altijd goed eerst 'gesso' op de ondergrond te zetten.
Vaak wordt acrylverf voor de onderschildering bij olieverf gebruikt. Olieverf hecht op acryl. Andersom kan echter niet, de olie stoot het water in de acryl af.

 

Airbrush
Airbrush is een oeroud decoratiesysteem dat al in de oudheid werd gebruikt om de wanden van grotten te versieren, door middel van een pijpje werd er verf geblazen. 
Nu is airbrush een techniek waarbij gebruik wordt gemaakt van een luchtcompressor en een spuitpen (pistool) met verf. Met de airbrush kun je in feite elk object of materiaal versieren. Om goede en mooie resultaten te bekomen is een goede kennis van de airbrushtechniek nodig, samen met gevoel voor kleur, vorm en een zorgvuldige planning. 
Met een airbrush of verfspuit kan je diverse effecten maken. Deze effecten zijn afhankelijk van de airbrush, verfspuit, verf, ondergrond en behendigheid van de kunstenaar.

 

Aquarel
Aquarel is een schildertechniek waarbij een schilderij gemaakt wordt door gebruik van waterverf op bijvoorbeeld papier. De verf bestaat vrijwel alleen uit zuivere pigmenten, vermengd met arabische gom die zorgt voor de kleefkracht tussen de pigmentdeeltjes en het papier, en glycerine. Aquarelverf is, in tegenstelling tot plakkaatverf altijd transparant. De meeste aquarelschilders gebruiken geen wit. Het wit in een aquarel bestaat dan uit het onbeschilderde papier. Aquarelleren lijkt een makkelijke schildertechniek, maar vereist veel concentratie en een trefzekere hand, vooral omdat fouten niet, of slechts met veel moeite hersteld kunnen worden.

 

Craquelé
Fijne haarscheurtjes in de verf- of vernislaag van een schilderij. Dit kan ontstaan door te snel vernissen, krimpen van de verf, of te sterke spanning van het doek.

 

Olieverf
Met drogende olie aangemaakte verfstof.

Lineke Kwikkers © 2013 - 2021 All Rights Reserved.